Yrttinen suitsutusnippu d.i.y.

05.08.2019

Suitsukkeet ovat ihania ja monikäyttösiä. Nillä voi luoda tunnelmaa, kutsua ja ruokkia henkivoimia, puhdistaa tiloja ja energiakenttiä, muuntaa tietoisuuden tilaa yms. Joskus kaupallisesti tuotetuista suitsukkeista saattaa lähteä epämiellyttävän pistäviä tuoksuja jotka saa monet oirehtimaan esimerkiksi päänsäryllä tai hengenahdistuksella. Monet myynnissä olevat suositut luonnonsuitsukkeet kuten valkosalvia ja palo santo ovat kaupallisen keräämisen takia uhattuna luonnossa. Tekemällä suitsukkeita itse puhtaista lähiluonnon materiaaleista, tietää tarkalleen mitä saa!

Minttu ja sitruunamelissa.
Minttu ja sitruunamelissa.

Yksinkertainen tapa valmistaa suitsukkeita itse on sitoa yrteistä nippuja ja kuivattaa ne poltettavaksi. Kun keräät luonnosta yrttejä, varmista tunnistus 100% ja käytä vain turvallisia, myrkyttömiä kasveja puhtailta kasvupaikoilta. Voit myös kasvattaa yrtit itse tai käyttää kaupan tuoreita ruukkuyrttejä. Voit käyttää haluamiasi yrttejä joko yksittäin tai sekoitella useita saadaksesi aikaan erilaisia yhdistelmiä.

Tätä ohjetta kuvatessani käytin pujoa. Pujo (Artemisia vulgaris) tunnetaan erityisesti uniyrttinä, joka antaa kirkkaita ja selkeitä unia sekä vahvistaa näkyjä myös valveilla.. Se on vahva puhdistaja ja portinavaaja joka liitetään myös kuolleisiin. Tuoksu on miellyttävän mausteinen ja pehmeä.

Tarvikkeet
Tarvikkeet

Tarvitset nippujen valmistamiseen valitsemaasi yrttiä, sakset ja luonnonmateriaalista (puuvilla, villa, pellava) vahvaa lankaa. Anna kerättyjen yrttien hieman nahistua muutamasta tunnista vuorokauteen (paitsi havut sidotaan mahdollisimman tuoreina) - älä kuitenkaan anna lehtien tai kukkien kuivua, etteivät ne rapise käsittelyssä!

Pujon oksat.
Pujon oksat.

Leikkaa yrteistä samanpituisia oksia.

Ota lankaa reilu pätkä (arviolta n 1,5-2m), etsi sen keskikohta ja aseta yhteen niputettujen oksien varret siihen. Kieputa lankaa hieman varsien ympäsi ja sido sitten umpisolmulla, niin että sivuille jää kaksi suunnilleen samanpituista pätkää.

Lähde sitten kieputtamaan lankoja pitkin nippua, ensin toista lankaa myötäpäivään ja sitten toista vastapäivään niin, että ne menevät ristikkäin nipun ympäri. Ota huomioon, että kuivuessaan yrtit kutistuvat, joten kiedo lanka tiukalle jottei se myöhemmn pääse löystymään liikaa. Kieputa lankoja noin 5cm matkalle ja tee sitten tiukka umpisolmu.

Jatka näin kieputtamista muutaman sentin pätkissä kunnes tulet nippujen päähän. Sido viimeinen solmu noin 1-2cm päähän yrttien kärjistä ja leikkaa ylimääräiset langanpäät pois. Nipsi saksilla mahdolliset nipun varresta törröttelevät yrtin pätkät, jotka saattavat olla paloturvallisuusriski.

Sido varsiin ripustuslangat ja ripusta ilmavasti kuivumaan. Riippuen valituista kasveista, tilan kosteudesta yms, kuivuminen kestää arviolta noin 2-8 päivää. Kun paksuin varsi napsahtaa helposti katki, nippu on riittävän kuiva.

Voit myös käyttää kasvikuivuria nopeuttaaksesi kuivumista.

Kun haluat käyttää suitsuketta, sytytä sen pää palamaan ja puhalla liekki pois niin että nippu jää savuamaan. Aseta tulenkestävään astiaan  tai kuljeta ympäriinsä levittääksesi savua. Kun olet suitsuttanut tarpeeksi (usein pieni määrä riittää), tumppaa nippu alustaa vasten ja säilö seuraavaa kertaa varten.

Huom! Nipusta voi tippua palavia osia, käytä aina astiaa alla ja ole tarkkana!

Ihania yrtintuoksuisia hetkiä!

Kaikki oikeudet pidätetään 2019
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita